Vena varikos – bukan mengenai urat yang telah menjadi besar ataupun kaki yang bengkak. Semua itu hanyalah tanda-tanda luaran bagi penyakit tersebut. Sebenarnya vena atau urat varikos adalah: pemekatan darah, penyempitan dinding saluran serta peningkatan dalam tekanan vena. Vena kehilangan keanjalan, lalu akan berkembang dan membentuk unit, tuberkel, retikul vaskular biru dan bintang.

Punca vena varikos

Gejala pertama akan mula muncul di sekitar usia 30-40 tahun. Vena varikos lebih biasa berlaku di kalangan wanita: statistik menunjukkan bahawa penyakit ini akan dialami oleh setiap wanita yang ketiga. Sebab-sebab utama adalah kerana gaya hidup yang tidak aktif atau sebaliknya melakukan senaman fizikal yang berat. Sebab yang lain pula adalah kekenyangan yang melampau serta kecenderungan genetik. Lazimnya, vena varikos berlaku semasa mengandung dan semasa berat badan meningkat.

Merawat vena varikosvarikosette malaysia

Malangnya, jika penyakit itu tidak dirawat, lama-kelamaan ia akan menjadi semakin teruk. Bukan sahaja ketidakupayaan untuk memakai mini-skirt dan seluar pendek, tetapi ia juga boleh membahayakan nyawa. Peredaran darah di dalam vena boleh membawa kepada pembentukan darah beku dan ini akan menghalang sistem peredaran darah.

Terdapat banyak kaedah untuk merawat vena varikos. Berikut adalah cara yang paling biasa:

Rawatan pembedahan – pembedahan untuk membuang urat yang terjejas. Sudah tentunya kaedah tersebut adalah yang paling radikal dan digunakan pada peringkat penyakit yang sudah teruk.

hammer-of-thor-malaysia

Rawatan tradisional – terdapat pelbagai petua popular yang menakjubkan. Misalnya, pemampatan menggunakan daun kubis atau bubur parutan buah pala atau salap “horse chestnut” buatan sendiri yang diletakkan di atas urat…  dipercayai bahawa kaedah tersebut mampu untuk merangsang proses peredaran darah. Walau bagaimanapun, doktor tidak mencadangkan untuk merawat diri sendiri dan meminta agar berbincang dengan pakar dahulu jika munculnya tanda-tanda awal vena varikos.

Ubat-ubatan. Krim, salap, ubat-ubatan adalah rawatan yang paling biasa dan lembut untuk vena varikos. Ia boleh digunakan sebagai pencegahan dan apabila munculnya tanda-tanda awal vena varikos. Iaitu: kaki letih, edema, kemunculan retikel vaskular. Ubat-ubatan ini sememangnya dapat membantu melancarkan pengaliran darah, melegakan kesakitan dan keletihan, serta menghilangkan kebengkakan.

Varikosette untuk vena varikos

Ini adalah salah satu ubat yang terkenal. Krim Varikosette adalah ubat yang disahkan untuk vena varikos. Krim ini mengandungi bahan-bahan herba, amat sesuai untuk mencegah vena varikos dan mempunyai kesan yang berkekalan.

Krim ini mengandungi tujuh komponen utama tumbuh-tumbuhan:

  • troxerutin-bahan aktif yang utama, yang merupakan sebahagian daripada kebanyakan salap dan krim untuk vena varikos. Troxerutin menguatkan saluran darah, mengurangkan bengkak dan radang, menguatkan dan mengetatkan kulit.
  • biji “horse chestnut” dapat melegakan bengkak dan keletihan
  • disebabkan oleh kandungan tinggi alkaloid dan flavonoid di dalam ginkgo biloba, ia mempunyai kesan anti-edema dan anti-radang
  • witch hazel mengandungi tanin yang menyempitkan saluran darah dan membuatkan vena lebih elastik
  • minyak bunga matahari dan minyak jagung melembutkan dan melembapkan kulit kaki yang bermasalah
  • menthol memberikan rasa sejuk pada kaki
  • urea merupakan pelengkap kepada komponen lain

Kesan krim Varikosette

Varikosette adalah ubat yang berasaskan tumbuh-tumbuhan. Ia mempunyai kesan yang ketara dan boleh berinteraksi dengan sebarang ubat-ubatan lain yang ditetapkan oleh doktor anda.

576815345

Hanya dalam beberapa hari, peredaran darah akan menjadi normal dan darah beku akan menjadi lancar semula. Selain itu, kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan berterusan krim ini juga dapat membantu menormalkan tekanan darah.

Terdapat juga kesan kosmetik: kulit pada kaki akan menjadi lebih padat dan tegang, rasa berat dan bengkak tidak lagi akan mengganggu anda. Terima kasih kepada komposisi semulajadi krim ini, ramai wanita berjaya megnhilangkan kerengsaan kulit, jerawat dan juga selulit kecil!

Bagaimana untuk menggunakan Varikosette?

Ia sesuai untuk digunakan di rumah dan tidak memerlukan kemahiran khusus. Varikosette perlu disapu pada kulit kaki yang bersih dan kering dengan urutan lembut dalam gerakan menaik. Krim ini boleh disapukan tiga kali sehari. Jangan risau jika ia terkena pakaian anda – kerana krim ini diserap serta-merta dan tidak melekit.

Ia tidak akan mengambil masa yang lama untuk anda menyedari bahawa kesakitan dan bintang vaskular sudah hilang!