Mungkin tidak terdapat topik lain yang penuh dengan salah faham, tanggapan salah dan mitologi secara terang-terangan seperti penurunan berat badan. Sebahagian daripadanya hanyalah semata-mata nasihat lama yang yang lama terbukti palsu; sesetengahnya pula adalah pemikiran tradisional yang tidak pernah benar-benar didasarkan pada ilmu pengetahuan, dan yang lainnya adalah lebih sedikit daripada angan-angan.

Makan Makanan Berlemak Menjadikan Anda Gemuk

Perkaitan antara lemak yang kita makan dan lipatan lemak yang tidak diingini yang muncul di sekitar pinggang anda terlalu kuat ditanam dalam fikiran sehinggakan ia menjadi mustahil untuk bebas daripada konsep tersebut. Untuk berlaku adil, salah faham ini turut disokong selama lebih satu dekad oleh para penyelidik, saintis, kerajaan, malahan oleh orang-orang biasa yang tidak dikenali, tetapi mari kita cuba konsep ini sekali lagi: Makan makanan berlemak tidak akan membuatkan anda gemuk.

Jangan Makan Lewat Malam  654858548548

Terdapat beberapa bukti sebelum ini bahawa makan lebih awal pada siang hari boleh membantu dengan pengurusan berat badan. Tetapi kesimpulan yang kukuh sangat sukar didapati. Dan sudah tentunya, terdapat beberapa juta warga Eropah yang kurus, dan gemar makan lewat malam yang boleh memberi bukti kepada fakta bahawa pantang-larang yang ketat ini adalah sama sekali tidak munasabah.

Karbohidrat Membuatkan Anda Gemuk

Hari ini, ramai yang menerima lemak kembali ke dalam kehidupan mereka telah memboikot pula karbohidrat, sambil menyalahkan sumber utama glikogen ini sebagai menyumbang masalah kepada ukur lilit pinggang mereka. Walaupun benar bahawa berjuta-juta rakyat Amerika gilakan karbohidrat — dan melihat trend nombor pada skala melonjak ke atas sebagai akibatnya—semasa kegilaan pada karbohidrat tinggi dan lemak rendah, karbohidrat masih tergolong dalam diet wanita yang aktif. Karbohidrat adalah sumber bahan api utama bagi senaman yang kuat dan sederhana serta sumber tenaga yang dipilih untuk otak anda. Jadi untuk berfikir dan bagi mengelakkan tahap tenaga daripada menjunam, anda boleh berjaga-jaga dengan pilihan karbohidrat anda tetapi jangan singkirkan ia terus daripada makanan anda.

Anda Perlu Turunkan Berat Badan Perlahan-lahan

Walaupun tiada siapa yang mengesyorkan diet pantas — kerana ia tidak akan kekal lama tidak kira berapa banyak (atau sedikit) anda kehilangan berat badan anda —kehilangan berat badan yang pantas sebenarnya cukup normal apabila seseorang itu memulakan perubahan gaya hidup seperti bersenam secara kerap dan menjaga diet mereka. Malah, bertentangan dengan kebijaksanaan “konvensional”, menurunkan sejumlah berat berat yang sesuai sebenarnya mungkin boleh membantu anda menyingkirkannya buat selama-lamanya.