Anda mungkin pernah mendengar sebelum ini tentang beberapa bahan yang digunakan di dalam penghasilan sabun antibakteria telah dikaitkan dengan isu-isu kesihatan seperti ketoksikan hati dan tiroid. Kini, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) telah mengeluarkan satu keputusan terakhir secara rasminya bagi mengharamkan bahan kimia itu daripada sabun tangan anda.

Menurut peraturan baharu FDA, syarikat yang berkaitan tidak dibenarkan lagi untuk memasukkan bahan-bahan aktif tertentu seperti triklosan dan triklokarban dalam bahan pencuci antibakteria mereka kerana “Pengeluar tidak dapat membuktikan bahawa bahan-bahan tersebut selamat untuk kegunaan harian dalam jangka masa yang panjang dan lebih berkesan daripada sabun biasa serta air dalam mencegah penyakit dan penyebaran jangkitan tertentu. ”

Beberapa syarikat telah pun mula mengeluarkan bahan-bahan ini daripada sabun mereka, tetapi kini setiap pengeluar dikehendaki untuk mengeluarkannya. 584854545

Tiada bukti saintifik yang mengatakan bahawa ia adalah lebih baik daripada sabun biasa dan air. Malah, beberapa data menunjukkan bahawa bahan-bahan antibakteria tersebut mungkin boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan dalam jangka masa yang panjang.

Keputusan itu dilakukan tiga tahun selepas FDA mencadangkan satu peraturan yang meminta syarikat-syarikat menyediakan data yang membuktikan bahawa bahan-bahan tertentu adalah selamat dan berkesan dalam menggunakan pencuci antibakteria dan jika mereka mahu terus menggunakannya.

Jadi sebaliknya, apa yang perlu anda gunakan? Menurut FDA, “membasuh dengan sabun biasa dan air yang mengalir tetap menjadi salah satu langkah-langkah pengguna yang paling penting yang boleh diambil bagi mencegah penyakit dan untuk mencegah penyebaran kuman kepada orang lain.”

TAMBAHAN: Keputusan FDA ini tidak mempengaruhi sanitasi tangan, kain lap, atau produk antibakteria yang digunakan di pejabat doktor anda. Periksa label kandungan pada sabun yang anda gunakan jika anda bimbang.