Ia adalah satu pagi Selasa yang tertekan di mana anda dan pasangan anda bergaduh kerana pinggan mangkuk yang kotor di dalam sinki untuk kesejuta kalinya. Setiap pasangan akan mempunyai satu isu tertentu yang akan sentiasa menyebabkan mereka bergaduh.

Suatu pertempuran secara lisan yang tiada berpenghujung bermakna anda sebenarnya tidak menyelesaikan masalah ini semasa anda berbincang mengenainya. Jadi teras isu tersebut, yang mendedahkan banyak perkara tentang hubungan anda secara keseluruhannya, belum dapat diselesaikan.

Jika anda mendapati anda sering bergaduh kerana wang pada setiap kalinya, anda sebenarnya mungkin mempunyai sudut pandangan yang berbeza tentang apa yang anda mahu daripada kehidupan: Mengikut pengalaman saya, orang ramai berfikir bahawa mereka bergaduh tentang wang kerana kekurangannya, tetapi pada kebanyakan masa, ia sebenarnya adalah tentang perbezaan setiap pasangan mengenai sesuatu nilai dan apa yang penting kepada anda dalam kehidupan anda.44548454

Penyelesaian: Anda perlu menangani apakah keutamaan anda dengan bercakap dengan pasangan anda tentang matlamat hidup jangka pendek dan jangka anda.

Ini adalah salah satu pergaduhan sesama pasangan yang paling biasa kerana ramai kaum lelaki dan wanita yang bergelut untuk membahagikan kerja-kerja rumah secara adil.

Cadangkan pendekatan tiga langkah ini apabila berurusan dengan isu rumah tangga: Pertama, terangkan masalah atau isu itu. Kemudian, kongsikan mengapa anda rasa demikian tentang masalah ini. Akhir sekali, minta pasangan anda untuk berusaha dengan anda untuk memikirkan satu penyelesaian. Memberitahu sejelasnya tentang mengapa ia mengganggu anda sebegitu rupa akan menjadikan keadaan lebih mudah bagi pasangan anda untuk memahaminya.

Anda Bergaduh Tentang Seks

Sama ada anda bergaduh kerana inginkan lebih aktiviti seks, atau kurang, atau pelbagai jenis seks, mempertikaikan tentang apa yang berlaku di dalam bilik tidur boleh menjejaskan hubungan emosi dan fizikal anda dengan pasangan anda. Sering kali, pergaduhan jenis ini berpunca daripada kekurangan komunikasi secara umumnya. Anda perlu bercakap tentang apa yang anda inginkan di ranjang serta jangkaan seksual anda, seperti berapa kerap anda ingin melakukannya. 21520004554

Luangkan masa untuk bercakap tentang jangkaan seks semasa anda berpakaian sepenuhnya. Waktu cumbuan atau persetubuhan bukanlah masanya untuk membangkitkan masalah—kerana pasangan anda mungkin akan berasa malu atau bersikap defensif. Bincangkan bagaimana perasaan anda dan keperluan seksual anda. Dari situ, adakan mesyuarat “situasi hubungan” secara bertulis dalam mingguan atau bulanan bagi membincangkan segala aspek sesuatu perkongsian, termasuklah seks. Ini akan membantu meningkatkan kemahiran komunikasi anda secara keseluruhan.