Dalam dunia pemakanan, suplemen dianggap sebagai suatu hal yang kabur. Walaupun kita ingin memastikan bahawa kita mendapat semua vitamin dan mineral yang kita perlukan, kajian daripada Sekolah Perubatan Harvard menunjukkan bahawa nutrien ini adalah lebih berkesan apabila ia berasal daripada makanan sebenar berbanding dengan pil.

Terdapat satu jenis vitamin khususnya, yang agak sukar untuk kita mendapatnya, melainkan jika anda tinggal di tempat-tempat persekitaran tropika: vitamin D, juga dikenali sebagai vitamin cahaya matahari. Berikut adalah mengapa vitamin D sangat penting dan apa yang anda perlu tahu tentang menambahnya ke dalam badan anda.

Manfaat Vitamin D 84855

Salah satu peranan terbesar yang dimainkan oleh vitamin D untuk badan anda adalah membantu tulang anda berkembang. Ia juga didapati memainkan peranan dalam pertumbuhan sel, mengurangkan keradangan, dan untuk fungsi saraf.

Kajian telah menunjukkan perkaitan antara tahap vitamin D yang mencukupi dengan segala-galanya daripada meningkatkan kesuburan dan mengurangkan risiko kanser payudara sehinggalah kepada pengurangan jangkitan pernafasan, malah pengurangan dalam keterukan penyakit.

Badan anda menghasilkan vitamin D apabila terdedah kepada sinaran UVB daripada matahari tetapi jika anda tinggal di kutub utara, disebabkan oleh kedudukan matahari, ia hanya akan berlaku di antara bulan April dan Oktober.

Golongan tertentu juga adalah lebih mudah terdedah kepada kekurangan vitamin D. Jika anda mempunyai kulit gelap, badan anda tidak akan mensintesis vitamin D dengan begitu banyak, lalu menjadikan anda berisiko memiliki tahap yang rendah.885455445

Golongan obesiti juga mungkin dua atau tiga kali ganda lebih cenderung untuk mengalami kekurangan ini, kerana vitamin D adalah larut lemak. Wanita hamil juga berisiko tinggi. Bayi turut meningkatkan penggunaan vitamin ini di dalam badan anda, jadi anda mungkin perlu mengambil lebih banyak vitamin untuk memastikan anda mendapat vitamin D yang secukupnya.

Namun, beberapa kajian mengenai vitamin D menunjukkan bahawa 5 hingga 30 minit pendedahan kepada cahaya matahari selama dua kali seminggu sudah cukup untuk mensintesis vitamin D. Anda juga boleh mengambil makanan yang kaya dengan vitamin D seperti ikan todak, ikan salmon, jus oren yang diperkaya dengan vitamin D, susu, yogurt, dan minyak hati ikan kod.

Pokoknya: Dengar badan anda dan pertimbangkan semua faktor-faktor yang memberi kesan terhadap tahap vitamin D – termasuk lokasi, jenis kulit, pendedahan kepada cahaya matahari, serta diet anda. Jika anda benar-benar tidak pasti, atau jika anda sedang hamil atau mempunyai gejala-gejala yang menunjukkan kekurangan vitamin D, berbincanglah dengan doktor anda. Mereka yang mengalami kekurangan perlu mengambil suplemen, tetapi mengetahui tahap anda (dan menangani sebarang isu terlebih dahulu) adalah sentiasa lebih baik daripada bermain teka-teki apabila menyentuh perihal kesihatan anda.