Dunia di sekeliling kita sentiasa sibuk dengan orang ramai bergegas ke tempat kerja dan pulang ke rumah. Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa tahap tekanan dan kemungkinan memperoleh penyakit kronik semakin meningkat. Sikap berhati-hati adalah tentang usaha sedar yang anda ambil dalam kehidupan anda untuk masuk ke dalam keadaan minda yang lebih baik dan sihat.

Sekarang mari kita bercakap tentang kepentingan ‘Makan dengan Berhati-hati’.

Kita semua hidup dalam dunia yang sama tetapi kita dibatasi dengan jelas oleh sempadan geografi, etnik yang pelbagai dan perbezaan yang luas dalam budaya masakan. Makanan bertindak sebagai hubungan sosial yang pantas di mana sahaja kita berada di dunia — untuk bersatu dengan ahli keluarga kita di sekeliling meja makan, untuk bersosial dengan rakan-rakan kita dan menyebarkan kebahagiaan.

Peranan yang dimainkan oleh makanan dalam kehidupan kita telah mengalami perubahan yang amat besar pada hari ini! 00155154

Makan dengan berhati-hati adalah tentang menikmati makanan anda tanpa sebarang penilaian, serta menyimpan segala rasa kebimbangan dan harapan pada masa depan anda. Ia adalah suatu amalan kesedaran purba untuk memberi perhatian terhadap apa yang anda makan dan dengan niat untuk menjaga tubuh anda melalui pilihan makanan yang bijak.

Bagaimana untuk makan dengan berhati-hati?

Semasa anda semua cuba untuk mengenal pasti cara bagaimana anda berhubung dengan makanan dan peringkat yang akan dibawa oleh makanan itu, anda akan menjadi lebih ingin tahu serta cenderung untuk mengamalkan pemakanan dengan berhati-hati, sama ada di rumah ataupun di tempat kerja.

Makan dengan berhati-hati mengambil kira keseluruhan proses memakan makanan. Dalam mengalihkan tumpuan anda daripada ‘apa yang anda makan’ kepada ‘bagaimana anda makan’, anda akan mendapati kehidupan anda akan berubah dengan cara yang dramatik. Makan dengan berhati-hati adalah untuk anda semua yang menghargai dan menghormati apa yang ada di atas pinggan anda. Anda akan mengalami perubahan besar dalam amalan pemakanan dan tanggapan anda sebaik saja anda mengamalkan cara makan dengan berhati-hati!